Smartphones överför klockljuden

Smartphones överför klockljuden

smartphone_sv2Ljudbilden till En Mycket Stor Konsert kommer bland annat att tas upp av ett 150-tal mobiltelefoner, som använder en app och 3G-nätet som distribuerar ljudet till ett nav hos Sveriges Radio, Visby. Här kommer samtliga klockljud att mixas för att sedan i direktsändning gå i Sveriges Radio och till ett antal radiostationer runt om i Europa (genom EBU, European Broadcasting Union).

Övriga världen kan lyssna till konserten i livestream via internet.

Mer än 100 klockare kommer att delta tillsammans med omkring 150 frivilliga med sina smartphones. Därtill kommer naturligtvis ett antal tekniker och produktionspersonal vid Sveriges Radio.

 

Så här går det till

Björn Carlsson, tekniker vid Sveriges Radio:

– För att få hem ljud till mixerbordet på SR Gotland från alla klockor runt om på Gotland kommer vi att utnyttja en blandning av gamla och nya tekniker.

– Några klockor kommer att bli ”solister” och få en robust traditionell teknisk lösning som kan vara trådlös, eller till och med analog koppartråd. Andra klockor kommer att få sitt ljud distribuerat via rymden och satellitförbindelseteknik.

mixerbord_SR– Vi kommer att utnyttja både trådbunden och trådlös IP-teknik via Internet för att med hjälp av ljudkodare omvandla ljudet till en IP-ström få hem ljud till mixerbordet.

– Det största antalet klockor kommer få sitt ljud distribuerat via 3G och en app i en smartphone som sänder ljudet med bra ljudkvalitet till en server med 2 x 56 ljudutgångar som kopplas till mixerbordet.

– I mixerbordet förverkligas ljudbilden från alla medverkande klockor till en komposition som sänds ut över FM-nätet i Sverige och över Internet till hela världen.