– Vi kläcker vilda och vackra idéer

– Vi kläcker vilda och vackra idéer

Eva Sjöstrands och professor Owe Ronströms idé om en klockkonsert var inte bara vild och vacker, den gav förstapris i Prix Italia i slutet av september 2014.

[symple_box color=”gray” fade_in=”false” float=”center” text_align=”left” width=”520px”]
I Prix Italia, som 2014 genomförs för 66:e året, utses de bästa radio- och tv-inslagen från hela världen i en mängd olika kategorier. Speciella jury-grupper utser de bästa bidragen. Tävlingen Prix Italia har deltagare från över 90 public service- och privata bolag från fem kontinenter.
[/symple_box]
Klockrent var även ett forskningsprojekt, en radiokonsert i P2 från världens största scen, Gotland, en folkfest och ett tekniklyft för Sveriges Radio.
– Owe och jag känner varandra sedan länge, och vi har ett departement ihop där vi kläcker galna – inte tokiga – utan vilda, vackra och underbara idéer, som Klockrent. Vi vill försöka se till att det sker roliga saker på Gotland. Vi vill ha kul helt enkelt, säger Eva Sjöstrand.

Mimer gav uppslag till Klockrent
Kompisen Owe Ronström är etnolog och det var han som gjorde hästjobbet med att få med sig och instruera alla frivilliga gotlänningar som ställde upp med sina smartphones i Klockrent-projektet. Han har dessutom varit en av Eva Sjöstrands stående deltagare i radioprogrammet Mimer som sändes i P2 mellan 2006 och 2012 och utforskade hur olika begrepp och fenomen låter på musikens språk.

– Som längtan, sommar, frukt och grönt. När jag samtidigt jobbade på en bok om Gotlands medeltida kyrkor kom idén om klockkonserten till. Utvecklingsingenjören Björn Carlsson på P4 Gotland fick uppdraget att lösa tekniken. Och Owe startade ett forskningsprojekt i den vevan – vad som är det speciella med en ö-gemenskap.

20140925_PrixItalia1Liten plats får stor röst
Och Eva menar att Klockrent och Prix Italia visar att även en liten plats som Gotland kan ha en stor röst i världen. Och att priset gett henne mer självförtroende i att våga genomföra och sprida sina idéer.

– Det känns helt ofattbart att vi vann Prix Italia. Jag stirrar på statyetten just nu, och det känns ogreppbart. Tänk att sitta med en statyett som Dylan Tomas, Ingmar Bergman och Samuel Beckett också fått, säger hon, och betonar att det verkligen är ett gemensamt pris.

Allas vinst
Att det inte hade varit möjligt utan alla de 250 människor som ställde upp i projektet.

– Här gäller verkligen delad glädje är dubbel glädje, säger hon, och berättar att hon hört en av alla klockare, i Väskinde kyrka på öns landsbygd berätta i radio hur stolt hon är för priset.
– Det är inte särskilt hippt att vara klockare på landsbygden, och i Klockrent fick även de rum att höras. Det är häftigt, säger hon.

Det blev dödstyst
Dessutom betonar hon musikkompositionens storhet. Att det inte bara en massa bingelibång av kyrkklockor utan ett tematiskt och genomtänkt musikverk. Och Eva berättar om en ung journaliststudent som suttit med i juryn i Prix Italia som kom fram efter prisutdelningen. Han berättade hur jurymedlemmarnas axlar sjönk ned och att rummet hade blivit dödstyst när verket spelades upp för första gången.

– Det är inte bara skrivet för mossiga, gamla tanter som jag, utan griper tag i alla. Nu får vi hålla tummarna för Klockrent i Prix Europa om några veckor!

– Suzanna Nilsson, Radiotidningen

[symple_box color=”gray” fade_in=”false” float=”center” text_align=”left” width=””]

Fakta Klockrent
En orkester bestående av Gotlands alla 106 kyrkor och över 200 kyrkklockor spelade 8 juni 2013 ett unikt, nyskrivet verk av Karin Rehnqvist, Claes Holmgren och Owe Ronström. Klockornas klang sändes via appar i ett stort antal frivilliga mobiltelefoner över till en server på P4 Gotland i Visby som mixade samman ljuden till det verk som framfördes live i P2. Idén till konserten stod Eva Sjöstrand och Owe Ronström för. Björn Carlsson, utvecklingsingenjör på Sveriges Radio Gotland, planerade och rattade genomförandet.

Eva Sjöstrand är journalist, författare och radioproducent som 2013 genomförde ”Klockrent”. Eva har presenterat musik i P2 sedan 1999, gjort 101 program i serien ”Mimer i P2”, och är programröst för bland annat Lördagsmorgon i P2.
[/symple_box]